Discover! 1-op-1

Als je op school of in je studie vastloopt of onderpresteert, kunnen we je in een serie een-op-een-gesprekken helpen jouw weg te ontdekken en de moed te vinden je school af te maken. We leggen hier uit wat je van die gesprekken kunt verwachten. Ze vinden plaats in de praktijk van Els de Jong in Leiden of in de praktijk van Dick van der Wateren in Amsterdam. Onze begeleiding is bedoeld voor leerlingen en studenten van vmbo, havo, vwo en mbo en ook voor studenten hbo en universiteit.

Het aantal gesprekken dat nodig is om je weer op koers te krijgen, kan voor iedereen verschillen. De een draait na vijf gesprekken de knop al om. Een ander heeft wat meer tijd nodig. Wij hebben geen standaardrecept voor iedereen, maar bekijken met jou wat je nodig hebt en wat voor jou werkt.

onderbouw

Op de basisschool vond je het misschien makkelijk. Je hoefde niet veel te doen. Daardoor heb je niet echt goed geleerd hoe je voor school moet werken. Daar begin je nu last van te krijgen. Je cijfers gaan achteruit en misschien dreig je te blijven zitten. Of je mag alleen over naar een lager niveau dan het advies van de basisschool.

Goed nieuws! Daar valt nog veel aan te doen. En daar kunnen wij je bij helpen.

bovenbouw en examenjaar

In de onderbouw ging het nog wel goed. Misschien ben je een paar keer net overgegaan. Maar nu in de bovenbouw wordt het allemaal wat lastiger. Je cijfers gaan achteruit en je weet niet hoe je de neerwaartse spiraal moet stoppen. Het eindexamen komt snel dichterbij en je begint paniek te voelen. En, thuis wordt het er ook niet gezelliger op.

Ook voor jou geldt: geef de moed niet op! Tijd voor een aantal goede gesprekken in onze praktijk.

afspraken

Voor de gesprekken maken we een paar afspraken.

  • Wij geven geen oordeel over jouw gedrag. We geven ook geen adviezen waar je niet om hebt gevraagd. We luisteren en stellen af en toe een vraag. Meer niet.
  • De gesprekken zijn vertrouwelijk. Dat wil zeggen dat wat we in onze spreekkamer bespreken, niet naar buiten komt. Als het nodig is iets met je ouders of je school te bespreken, beslissen we daar samen over. Jij houdt de regie. Daarop is één uitzondering: als jij jezelf beschadigt of jezelf iets wilt aandoen, zijn wij verplicht je ouders op de hoogte te stellen. Maar in alle andere gevallen blijft wat wij bespreken onder ons.
  • Je moet van ons niets.1Behalve op tijd komen en je aan je afspraken houden 😉) De bedoeling is dat je je eigen autonomie ontwikkelt, dat wil zeggen dat jijzelf bepaalt wat goed is voor jou en wat voor jou werkt.

gesprekken

In het kennismakingsgesprek bekijken we of je voor onze aanpak in aanmerking komt, of toch wat anders nodig hebt. In de eerste gesprekken helpen we je jezelf beter te leren kennen. Wat zijn je sterke kanten, je talenten? Maar ook de dingen die je lastig vindt. In de volgende gesprekken leer je het verschil tussen een ‘fixed mindset’ en een ‘groeimindset’.

Veel mensen hebben vaststaande ideeën ober zichzelf. Dat noemen we een ‘fixed’ of vaste mindset. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: “Ik ben nou eenmaal slecht in talen.” “Ik kan geen wiskunde.” “Ik ben nou eenmaal lui.” Omgekeerd kan ook: “Ik ben heel slim.” “Ik ben erg goed in talen.” “Voor wiskunde hoef ik niets te doen.” Die ideeën staan je ontwikkeling, je groei in de weg.

Als je zeker weet dat je iets toch niet kunt, waarom zou je er dan je best voor doen? Of, als alles altijd maar vanzelf ging, ontdek je een keer dat je te weinig oefening hebt en ga je onderuit. Door die vaste ideeën kritisch te bekijken, ontdek je dat je veel meer kunt bereiken en wel degelijk kunt groeien. Iedereen kan groeien. Jij ook.

Veel gesprekken gaan over motivatie. Wat is het? Wat motiveert je? Wat motiveert je niet? Je komt erachter wat je daar zelf aan kunt doen. Het geheim is dat je weet wat je wilt. Wat je doel is, zowel op de korte termijn (onvoldoendes wegwerken, overgaan) als op de lange termijn (studiekeuze).

Het kan zijn dat je steeds vaker dingen gaat uitstellen. Toetsen de avond van tevoren voorbereidt. Te laat begint aan verslagen en werkstukken, waardoor je in tijdnood komt en het resultaat tegenvalt. Het lijkt dat je zo veel vrijheid hebt, maar dat is schijn. Je hebt misschien stress omdat je nog van alles voor school moet doen, waar je niet aan toe komt. En je ouders zitten steeds achter je aan. En als je een jaar over moet doen, of zakt voor je examen, is al die vrije tijd verdampt.

Wij leren je hoe je kunt stoppen met uitstellen en laten je zien dat je juist meer vrijheid hebt wanneer je het heft in handen neemt. We noemen dat autonomie: de vrijheid om zelfstandig beslissingen te nemen, zelf bepalen wat je doet. Autonomie is de nummer één motivator. Daar zullen we dan ook uitvoerig bij stilstaan.

Er wordt in deze gesprekken niet alleen maar gepraat. Je gaat op allerlei manieren praktisch aan de slag. We doen oefeningen en je gaat in de week tussen twee gesprekken thuis en op school in de praktijk brengen wat je hebt ontdekt. Voorop staat dat jij degene bent die bepaalt wat je wil bereiken.

In de loop van de gesprekken gaan we ook samen met jou en je ouders praten. Het is belangrijk dat jullie goede afspraken maken over de manier waarop jullie met het schoolwerk omgaan, zodat ze jou helpen op een manier die ook echt werkt.

En dan draai je op een goede dag de knop om. En je kunt je niet meer voorstellen dat je het ooit moeilijk hebt gevonden je schoolwerk goed te organiseren.