Praten met je leerlingen

Aantal jongeren met zelfmoordgedachten ondanks einde lockdown amper gedaald.

Dit onthutsende bericht staat vandaag in de krant. Het betekent dat in elke klas zo’n vijf of zes kinderen en jongeren zo ongelukkig zijn dat ze met serieuze zelfmoordgedachten rondlopen. Die moeten we op tijd signaleren, zodat ze hulp kunnen krijgen.

Veel leraren voelen zich niet competent om daarover met hun leerlingen te praten, met als gevolg dat die niet gehoord en gezien worden. Een verschrikkelijke gedachte.

Het is dringend noodzakelijk dat leraren zich bekwamen in het voeren van een goed gesprek; een gesprek waarin wij zelf zoveel mogelijk onze mond houden en vooral goed luisteren. Dat is een kunst. Zeker niet makkelijk, maar wie dat wil kan het leren. Niet met de bedoeling om kinderen in nood therapeutisch te begeleiden — dat laten we aan deskundigen over — wel om op tijd te signaleren en te zorgen voor een warme en veilige omgeving op school.

Wij geven meerdaagse workshops Gesprekken met Leerlingen. Je kunt je hier aanmelden: https://slimtrainingcoaching.nl/gesprekken-met-leerlingen/

www.nrc.nl/nieuws/2022/09/29/aantal-jongeren-met-zelfmoordgedachten-ondanks-einde-lockdown-amper-gedaald-a4143561

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.