Gesprekken met leerlingen

Els en ik schrijven een boekje over de beste manieren om gesprekken te voeren met leerlingen. Het is bedoeld als hulpmiddel voor iedereen die wel eens met leerlingen in gesprek gaat en die dat lastig vindt. Het is een aanvulling op de workshops en trainingen die we geven.

We zien om ons heen zulke gesprekken, goed bedoeld, nog wel eens misgaan. De leerling voelt zich niet gehoord, of de leraar of begeleider slaagt er niet in de boodschap over te brengen. Jammer, maar onnodig. Met wat eenvoudige aanwijzingen kun je de kwaliteit van je gesprekken met kinderen en tieners al flink verbeteren.

We willen allerlei soorten gesprekken behandelen, gesprekken tijdens de les, klassegesprekken, mentorgesprekken, begeleiding van leerlingen die onderpresteren, hulpgesprekken, gesprekken met ouders, vertrouwensgesprekken. We geven voorbeelden hoe en waardoor het mis kan gaan en voorbeelden van gesprekken die wel effectief zijn. Vanuit onze eigen lange ervaring als decaan, mentor en leerlingbegeleider geven we praktische aanwijzingen en tips voor goede gesprekken die leerlingen echt verder helpen.

Als je ervaringen hebt die je met ons wilt delen, of vragen over onderwerpen die we zeker moeten bespreken, stuur die dan naar ons op (Contact). We zijn dankbaar voor elke bijdrage die ons boekje beter maakt.

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus met praktische aanwijzingen om met leerlingen dieper te denken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk begonnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments